Рециклиращ център правят в Димитровград, пуска стотинки срещу боклук

Иво Георгиев е вносител на докладната за реализирането на рециклиращите центрове за разделно събиране на отпадъците

Модерни рециклиращи центрове, подобни на тези в Европа да бъдат изградени за пръв път в Димитровград след столицата София. Това предложи на заседанието на ОбС днес Иво Георгиев от сесийната група на "Да за Димитровград". Съветниците дадоха съогласие с 28 гласа "за", като за целта приеха подкрепящо инициативата писмо.

Самото начинание ще се реализира от Сдружението "Гражданска инициатива на търговците на черни и цветни метали" и не касае финансиране от страна на Община Димитровград, каза Иво Георгиев.

Идеята е на определени по-късно места в града да се поставят машини, в които разделно се изхвърлят отпадъци от хартия, стъкло и пластмаса. След като хората пуснат боклука в машината, той им връща символична сума пари.

Целта е да се стимулира разделното събиране на отпадъци и да се изградят навици в обществото, коментира още съветникът Георгиев. Според него, така и хората ще бъдат по отговорни към опазването на околната среда и при оползотворяването на опаковките от различни продукти, ползвани в ежедневието.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини