Стартираха мащабен проект за децата със специални образователни потребности

Две години е отнела подготовката на проекта "В хармония със себе си и света" на общината, каза зам.кметът Росен Кузев

Стотици кукли ще бъдат закупени за реализация на част от дейностите по проекта "В хармония със себе си и света", те ще послужат за обучението на децата в направлението по театрално изкуство. Коне пък ще са нужни, за да се научат деца със специални образователни потребности на езда, като част от своята терапия. Това обяви по време на презентацията на разбаботката ръководителят й Валери Славов.

Заедно със своя екип днес в зала "Гросето" проектът бе официално представен на обеществеността на Димитровград. Той ще се реализира в рамките на две години и ще обхване 101 деца със специални образователни потребности, техните родители, 400 деца и ученици, на възраст от 3 до 15 години. Те учат в 9 училища от общината и 3 детски градини.

Идеята е, чрез обучение в различни направления децата и учениците да се адаптират към средата и приятелите по-добре, поясни Валери Славов. Мащабната разработка е била подготвяна от общинската администрация в продължение на две години, а реализирането и е започнало преди месец. Първата предстояща дейност е обучението на преподавателите, които ще работят с децата със специални потребности. Специалисти от СУ"Климент Охридски" ще пристигнат на място в Българо-гръцкия център. Стойността на проекта е малко над 384 000 лв., цялата сума е поета от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Освен по театрално изкуство и езда, децата ще търсят начин да изразят себе си чрез музикотерапия, рисуване, грънчарство и моделиране, керамика и апликиране, лечебна гимнастика, спортно ориентиране, баскетбол, тенис на маса, народна топка, футбол, карате, консултиране на родители, приятели на Питър Пан, плуване в закрит и открит плувен басейн. Навсякъде ще се търси не забавлението, а лечебният ефект на заниманията, каза още Валери Славов. Благодарности към екипа и добрата идея на проекта изразипа преподаватели, директори на училища, родители и деца от Димитповград.

Шефката на Ресурсен център -Хасково Светла Йотова /в ляво/увери, че общината може да разчита на подкрепата на екипа при реализирането на разработката

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини