Иво Димов - археолог, копае край Каснаково

Кметът Иво Димов помогна при разкопките, извършвани в момента край Извора на нимфите до Каснаково

В ролята на археолог влезна днес димитровградският кмет Иво Димов, който посети разкопките край Извора на нимфите и Афродита до село Каснаково.

На 100 метра над самия извор екипът на гл.ас. д-р Веселка Кацарова проучва сграда, за която е ясно, че е мавзолей на виден гражданин на Римската империя и съпругата му.

Градоначалникът обясни, че си е взел отпуска, за да се включи в разкопките. Докато помагал в част от дейностите, той открил мозайка в едно от помещенията.

Според него, важно е да се даде пример за отношение на местната власт към важните културно-исторически ценности.

Димов е на мнение, че находките край Извора на нимфите, направени през последните години, могат да се сравнят по значимост с вила Армира край Ивайловград.

"Ще търсим средства за довършване на археологическите проучвания в района на извора на Нимфите, предстои да се направи пълно геофизично заснемане на терена", каза кметът. И допълни, че ще се разчита на финансиране от държавата и такова от общината, за да се подсигури работата на археолозите догодина. 

Димов не скри, че за него археологията и историята  винаги са били интересни, което е друга от причините да посети обекта днес. "Детска мечта ми е, историята винаги ми е била интересна", разказа градоначалникът.

Работата по два проекта върви в момента край Извора на нимфите и Афродита. Близо до мястото, което кметът посети, тече реставрация и консервация на жилищна сграда от римско време, като е разкрита само 1/3 от нея в момента. Дейностите там са по проект в рамките на програма "Регионално развитие" на стойност 1 195 000 лв., като 200 000 лв. от тях са съфинансиране от Общината. В рамките на тази разработка се довършва и велоалея до Извора на нимфите, както и ремонт на пътя.

По друг проект по програмата за трансгранично сътрудничество "България-Гърция" се ремонтира пътя водещ до село Каснаково и Извора на нимфите на стойност 200 000 лв. По този начин ще се улесни достъпа на туристи до Извора на нимфите в Каснаково.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Д-р Веселка Кацарова /вляво/ ръководи разкопките край Светилището на нимфите

Близо до разкопките, който днес посети Иво Димов тече реставлация и консервация на жилищна сграда по проект на стойност 1 195 000 лв

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини