Затварят Светилището на нимфите край Каснаково за коли

Отчетоха дейностите по проекта за превъръщането на Светилището на нимфите и Афродита в туристическа атракция

Един аниматор и двама екскурзоводи ще бъдат назначени напролет на Светилището на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково. Те са преминали обучение и ще бъдат на щат към Историческия музей в Димитровград, като ще получават минимална работна заплата.

Това ще даде възможност Светилището да бъде отворено за посещение през топлите месеци непрекъснато, поясни на пресконференция днес ръководителят на проекта Владимир Митрушев.

Той отговаря за разработката на стойност 954 106 лв., чиято цел е да превърне мястото в туристическа атракция. Проектът се осъществява по Европейска програма, като Общината участва със съфинансиране в размер на 160 156 лв.

В ход е и поръчката за доставка и монтаж на апаратурата, която ще осъществява денонощно наблюдение върху обекта, поясни още Митрушев. Така ще бъдат избегнати и нови набези от злосторници в района на Светилището. Припомняме, че там преди близо два месеца изчезна голям камемен блок.

Предстои да бъде поставена и бариера на входа, водещ към хълма на самото Светилище, което ще ограничи движението на коли в района на обекта и направените скоро разкопки. Митрушев спомена, че в момента велоалеята се използва от любители на екстремните спортове с АТВ-та.

От екипа по проекта отчетоха, че са извършени и всички заложени в него дейности. Факт е въпросната велоалея, свързваща Светилището с манастира Св.Богородица" край село Добрич. За целта има закупени и велосипеди, които се съхраняват в туристическия информационен център и могат да се ползват от посетителите. Рехабилитиран е пътя за достъп до туристическата атракция, направена е и реставрация и консервация на римска вила.

Проектът стартира през май 2011 година и приключва през януари догодина.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Достъпът на коли до хълма на самото Светилище ще бъде ограничен
Вл.Митрушев е ръководител на проекта за превръщането на Светилището на нимфите в туристическа аткракция
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини