Земеделските производители прекратяват протеста си

Протестът на земеделските производители се прекратява. Това беше обявено от протестиращите край Долни Богров. Предстои среща на Инициативния комитет в Министерския съвет в 15:30 часа днес. Земеделците настояват за прецизиране на два срока в споразумението с правителството, за да го подпишат.

"След като обсъдихме отправения към всички участници в общонационалния земеделски протест от Министерски съвет (МС) меморандум, се надяваме да подпишем споразумението днес", каза за БТА животновъдът Симеон Караколев от Инициативния комитет. По негови думи поканата, отправена от министър-председателя акад. Николай Денков за среща в сградата на МС, ще приключи успешно с подписване на договорни отношения с властта, само ако се прецизират два срока в текстовете.

"Болшинството от колегите ни от бранша одобриха написания текст в предложението, но категорично настояват да се прецизират тези два срока, а относно останалата част от споразумението, която касае обеми на бюджети, всички сме удовлетворени", уточни Караколев.

Първият срок касае точка 4 от исканията на протестиращи относно помощта "де минимис" в размер на 71 милиона лева, която ще бъде разпределена на равни части за подпомагане на земеделските производители в сектор животновъдство, пчелен мед и растениевъдство. "Тук трябва да има въведен срок до края на септември", уточни Илия Проданов.

Вторият срок се отнася за точка 2 от исканията на протестиращите относно приетото решение от Европейската комисия (ЕК) за съответствие на държавна помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна за сумата от 150 милиона лева. За допълнително осигурените средства в размер на 60 милиона лева се полагат максимални усилия за съкращаване на сроковете в очакване ЕК да се произнесе по темата до края на месец септември.

"Нашето изискване е парите да се платят до 30 септември, правителственото предложение е 6 октомври да се изплати общият размер до 213 милиона лева. Ще искаме да върнем срока до 30 септември", уточни Проданов. Той обясни, че е коментирал с премиера сроковете да бъдат вписани като част от меморандума и е получил устното му уверение, че това ще се случи. Надявам се, след като приключим срещата, колегите да потеглят обратно към родните си места и утре да бъдат на работа по полетата на България, каза още Проданов.

По-рано днес в началото на заседанието на Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков заяви, че правителството е показало как ще продължи да работи и занапред – "като поема конкретни ангажименти, които може да изпълни, и търси най-добрите решения на проблемите чрез преговори". По думите му поетите от кабинета ангажименти предстои да бъдат оформени като конкретни документи, които ще бъдат подписани от представители на правителството, за да е ясно кой ще ги реализира. 

Денков съобщи и че още на днешното правителствено заседание кабинетът осигурява допълнителни 63 млн. лева за земеделските производители. Процедурите ще бъдат ускорени, така че средствата да стигнат до тях във възможно най-кратки срокове. Работи се и по темата за слънчогледа от Украйна, чийто внос ще бъде разрешен едва след уточняване на квота за България. 

Земеделците протестираха два дни - в понеделник в 40 важни пътни точки в страната, а вчера струпаха земеделска техника край Долни Богров. Вчера техни представители преговаряха следобед с правителството и се разбраха по исканията, които имат. Късно вечерта стана известно, че остават в протестна готовност до подписване на споразумението. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини