Нов зърнен терминал работи на пристанище "Варна-запад"

Нов зърнен терминал към пристанище "Варна" е вече в експлоатация. Приключил е първи етап от инвестиция за над 25 млн. евро. Чрез нова специализирана обработваща система за зърно на пристанищен терминал "Варна-запад" (на около 30 км. западно от град Варна - б. р.) вече е обработен първият кораб с пшеница, съобщиха от пресцентъра на пристанището.

Системата е въведена в експлоатация вследствие на инвестиционно партньорство между компаниите "Пристанище Варна"" ЕАД и "Зърнен терминал Варна-запад" АД. Тя представлява съвкупност от технологични иновации и инфраструктурни решения, които се очаква да подобрят ефективността и конкурентоспособността на двете дружества и на клиенти и търговци от целият регион.

На 6 октомври 2023 г. на 8-мо корабно място на пристанищен терминал "Варна-запад" през специализираната инсталация успешно е завършена обработката на 180-метровия кораб "HTK Fortune", натоварен с 35 000 тона българска пшеница, с направление Алжир. Износител на зърното е "Кофко Интернешънъл България" ЕООД.

Нововъведената обработваща система позволява постигане на товарни норми от 450 тона на час или около 10 000 тона в денонощие на една работна точка. Първият етап от инвестицията включва модернизация на товарния процес чрез използване на специализирана машина за товарене на зърно "Ship loader", технологични транспортни ленти и въздушни конвейори, съчетани с новоизградена инфраструктурата за приемане, автоматично пробовземане и съхранение на зърно. Така се осигуряват оптимални условия за товарене на кораби и обработка на зърното с висока производителност и точност чрез щадяща околната среда технология.

До 12 месеца се очаква да бъде въведено в експлоатация ново комплексно технологично оборудване, което да позволи двойно увеличение на товарните норми на специализираните съоръжения, като корабната норма на товарене да достигне над 20 000 тона за денонощие. Общите възможности на терминала ще позволяват паралелна специализирана обработка на няколко кораба със зърно, за да се осигури над 35 000 тона общ износ за денонощие. До момента е изграден капацитет за съхранение на 100 000 тона зърно. След завършване на инвестиционните процеси ще могат да се обработват над 2 милиона тона зърно годишно само на терминал "Варна-запад".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини