Обучават бъдещи родители в рамките на социален проект в Димитровград

В началото на месец май стартираха нов вид услуги в рамките на проекта Социално включване "Да за децата на Димитровград"

Стартираха нов вид услуги в рамките на проекта Социално включване "Да за децата на Димитровград". На пет места в Община Димитровград - Меричлери, Радиево, Крепост, кварталите Изток и Марийно се организираха групи за консултация и подкрепа на бъдещи родители. Инициативата е от април месец. В рамките на тези дейности се осъществява  консултация и подкрепа на родители с бебета и деца на възраст от 0 до 3 г., индивидуална работа с бъдещи родители и родители на деца от 0 до 3 г. Има организирани и групи за родители и бъдещи родители.

Целта е да се повишат знанията и уменията на бъдещите родители, свързани с раждането и грижата за новороденото. Специалистите обръщат внимание и на необходимата подходяща семейна среда за отглеждането на детето, поясни ръководителят на проекта Елена Тодорова.

Групите за родители и бъдещи родители са насочени към споделянето на мнения и опит – бъдещите родители и родителите на малки деца ще се събират и ще обменят своите мнения и опит. Особено важно е участието на обучени специалисти на тези срещи. Целта е да бъде създадена среда, в която всички страхове, притеснения и въпроси на бъдещите и на младите родители да бъдат изказани и споделени. Групите са отворени за участие именно на бъдещи родители и родители на малки деца. Родителите ще участват заедно с децата си. 

"Семейно консултиране и подкрепа на родители на бебета и деца до 3 годишна възраст" е другият вид услуга в рамките на проекта. Там подкрепата е насочена към семействата на деца до 3 години в грижата за децата, справяне със семейни проблеми, създаване и развитие на умения и ресурси за пълноценно социално включване и реализация. Предоставянето на услугата ще спомогне за увеличаване на възможностите за социална интеграция на рисковите групи чрез развитие на социални умения – общуване, изготвяне на семейния бюджет, търсене на работа, родителски умения; улесняване на достъпа на уязвимите групи до различни услуги и институции и др., поясниха от екипа на проекта.

Специалистите, които работят по тази услуга, включват социален работник за работа с децата от 0 до 3 год., педиатър,медицинска сестра, психолог, гинеколог, акушерка, юрист и медиатори. До няколко дни ще стартират същите услуги само,че за по-големите деца от 3 до 7 годишна възраст. 

Dimitrovgrad.bgvesti.net

На пет места в Община Димитровград - Меричлери, Радиево, Крепост, кварталите Изток и Марийно се организираха групи за консултация и подкрепа на бъдещи родители
Целта е да се повишат знанията и уменията на бъдещите родители, свързани с раждането и грижата за новороденото
Групите за родители и бъдещи родители са насочени към споделянето на мнения и опит
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Уй
    уйас
    7 0
    09:42, 25 май 2015
    Какво ги учите тях бе ? Да може да изчезнем напълно ли ?
  • 2
    ..
    ....
    11 0
    10:55, 25 май 2015
    Научете ги как се слага презерватив, а не как се гледат деца. Направят си 10 и дадат 5 за осиновяване...
  • 3
    Ми
    Митко_1432656517
    0 0
    18:57, 26 май 2015
    Живеят само от издръжки от детски за това раждат по 7-8 циганета.
Последни новини