Разкриха запазена мозайка при разкопките на Светилището на нимфите

    Екипът на гл.ас.д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт с музей към БАН проучва от 27 юни насам отново района на Светилището на нимфите и Афродита. На мястото край Каснаково се знае, че има 7 сгради.Трети сезон вървят разкопки в огромната сграда, намираща се в началото на поляната близо до извора.

    "Тази сграда е известна от първите проучвания, направени тук още след края на Втората световна война от проф.Бенедиков. Нашите изследвания показаха, че не става дума за театрална сграда, тъй като липсват характерните за нея елементи. Вероятно се касае за жилищна сграда", коментира д-р Кацарова.

    За няколко дни археолозите са разкрили част от добре запазена мозайката в едно от големите помещения в сградата, което е имало представителни функции и там са се провеждали пиршества. Според д-р Кацарова, това е първата до момента разкрита мозайка, която е съхранена в такъв обем. При предишните разкопки са намирани доста фрагментирани части, вероятно умишлено разрушени. Тепърва ще се проучва какво е изобразено на мозаечния под на помещението в сградата, допълни ръководителят на екипа, проучващ Светилището.

    Репортаж по темата - вижте тук!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини