Летен пчеларски празник организират край село Бряст

На 8 юли 2022г. от 16.00ч. в подножието на християнския кръст край село Бряст ще се състои Летен пчеларски празник "Свети Прокопий", съобщават от Община Димитровград. Събитието се провежда за първа година по инициатива на кметството на с.Бряст, НЧ "Пробуда 1927", пенсионерския клуб и църковното настоятелство при храм "Св.Иван Рилски", село Бряст.

Празникът ще започне с водосвет.  По стар обичай пчеларите ще поднесат две бели погачи – боговици, в чест на св. Прокопий и Исус Христос. Питите се поставят върху пъстри месали на земята, прекадяват се три пъти, мажат се обилно с мед, а след това разчупват високо над главите, с пожелание за берекет и хубав, ароматен мед.

В програмата е предвидено още Изложение на мед и пчелни продукти на пчеларите от близките села, както и фолклорна програма с изпълнители на автентичен фолклор и танцови групи от общината. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хх
    ХХХ
    2 0
    11:37, 1 юли 2022
    Може би там ще има истински мед , защото наскоро от голяма верига купих " мед" , който си беше чисто прецедено от семките сладко от смокини, на което бяха изпапали смокинките. Ако някой иска , мога да му дам да го опита.
Последни новини