Първи думи на 18-годишното момиче, което бе нападнато в Стара Загора

С кратък видеоклип, публикуван във фейсбук, 18-годишното момиче, което бе нападнато в Стара Загора, благодари за подкрепата: "Благодаря ви, че в този много страшен момент за мен вие ме подкрепяте, мислите за мен, молите се за мен и се борите заедно с мен", казва тя. Публикацията е допълнена и с посланието, че "косата ми ще порасне, белезите ще избледнеят, а вашата подкрепа ще остане завинаги в сърцето ми! Благодаря ви!“ Това са първите думи на пострадалата след инцидента към гражданите, които през миналата седмица се събираха на мирни шествия в цялата страна в знак на подкрепа към пострадалата и срещу насилието над жени. 

Сигналът за нападението над младото момиче е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни соченият за извършител е задържан за срок от 24 часа и тогава е бил в условията на вече наложено наказание „пробация“ от януари т.г. за подобно престъпление. Случаят придоби гласност преди около 10 дни. Веднага след това хиляди жители на Стара Загора се включиха в мирно шествие в подкрепа на 18-годишното момиче, което беше атакувано.

Срещу обвиняемия са повдигнати две обвинения - за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство. На 4 август т.г. районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова заяви пред медиите, че след „активните разследвания по двете досъдебни производства, имаме категорични доказателства, че обвиняемият Г. Г. е извършител на престъпленията, за които са му предявени двете обвинения“. По нейните думи, в резултат на събрани нови, допълнителни доказателства, наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура Стара Загора е преценил да повдигне допълнително обвинение срещу 26-годишния обвиняем по досъдебното производство за закани с убийство към 18-годишната Д. М.

Районният прокурор обясни, че на пострадалата е направен „допълнителен разпит и той е послужил като едно от основанията за допълване на обвинението с разширяване на времевия му период и с отправените заплахи. Разпитът е направен при формата на щадящо изслушване на лицето, в кризисен център в Стара Загора, с участието на психолог“, каза още Таня Димитрова. Тя допълни, че от април до 25 юни т.г. шест пъти е имало „заканителните думи със заплашително, агресивно съдържание за саморазправа“ от страна на обвиняемия към пострадалото лице. Районният прокурор каза, че се изследват всички версии и се събират доказателства по всички въпроси, но на този етап "няма събрани доказателства, които да сочат, че е налице втори извършител".

За утре, 9 август, е насрочено заседанието в Окръжния съд в Стара Загора по мярката за неотклонение на задържания за отправени заплахи срещу пострадалата.

Днес от 18:00 часа пред съдебната палата в Стара Загора ще се проведе втори протест срещу насилието.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини