До 10 години затвор грозят Георги Георгиев за насилието над Дебора

До 10 години затвор грозят обвиняемият Георги Георгиев за обезобразяването на 18-годишната Дебора Михайлова в Стара Загора. Това заяви на брифинг пред журналисти наблюдаващият прокурор по делото Десислава Калайджиева. Тя уточни, че това е максималното наказание, което може да бъде присъдено за нанасяне на средна телесна повреда. "На базата на задълбочен анализ, който сме извършили тримата наблюдаващи прокурори по делото, сме стигнали до заключението, че следва да бъдат извършени нови действия по привличане и разпит на обвиняемото лице“, каза още Калайджиева. И посочи, че спрямо него ще бъде повдигнато и обвинение за това че на 26 юни в Стара Загора в стая в апартамент е принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си като остригал част от косата й и употребил сила - удар с юмрук. Калайджиева допълни, че до края на седмицата ще бъдат повдигнати новите обвинения на Георгиев. 

Районният прокурор Таня Димитрова обясни, че заключението на комплексна петорна съдебномедицинска експертиза сочи, че е „налице двустепенна средна телесна повреда, а именно причинени са две средни телесни повреди. Едната се е изразила в черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и лека мозъчна контузия, която е довела до временно разстройство на здравето, опасно за живота. Втората по вид средна телесна повреда е обезобразяване, което се е изразило с множество прорезни рани по лицето и по тялото на пострадалата“. Тя заяви, че „в стремежа си за срочно, качествено и законосъобразно разследване Районна прокуратура - Стара Загора обединява двете досъдебни производства, водени срещу обвиняемия Георгиев. 

"В последните три седмици се извършиха множество процесуално-следствени действия по разследванията, събран беше голям по обем допълнителен материал. Той беше анализиран своевременно от наблюдаващите прокурори. Те направиха своите изводи и те са за такава квалификация на престъпните деяния, която отговаря на тежестта на престъпленията и при реализиране на наказателна отговорност да се постигне едно справедливо наказание спрямо извършителя на тези престъпления“, обясни Димитрова. Тя подчерта, че разследването е изключително ускорено, извършват се множество действия - разпит на множество свидетели, допълнителен разпит на пострадалото лице, допълнителна документация, включително и медицинска, изготвени са част от назначените експертизи, включително петорната съдебно-медицинска експертиза. Тя беше достатъчно задълбочено направена, така че да ни позволи да квалифицираме достатъчно прецизно от правна гледна точка обвиненията, смята Таня Димитрова.

Прокурор Калайджиева обясни, че по другите две обвинения - за закана с убийство и за принуда за отрязване на косата на пострадалата, се предвижда наказание до 6 години „лишаване от свобода“.

Престъплението е от края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук в края на юли. Сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняемият е бил задържан за срок от 24 часа и тогава е бил в условията на вече наложено наказание „пробация“ от януари т.г. за подобно престъпление. Той е освободен с постановление на Районния съд, след като съдебният състав е счел, че според събраните доказателства по делото престъплението се квалифицира като нанасяне на "лека телесна повреда". На 31 юли Георгиев беше задържан с постоянна мярка "задържане под стража" по другото досъдебно производство за закана с убийство. На 9 август Окръжният съд в Стара Загора потвърди наложената мярка за неотклонение. 

Случаят с насилието на Дебора Михайлова предизвика серия от протести в цялата страна.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини