Съдебни медици отказали да изготвят експертизата за раните на Дебора

Съдебни медици, на които е било възложено да изготвят експертизата за нараняванията на обезобразената Дебора Михайлова, са депозирали отвод по досъдебното производство, съобщават от Районната прокуратура в Стара Загора. Въпросната експертиза била назначена на 29 юли и трябвало да бъде направена от екип съдебни медици от УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Два дни по-късно обаче лекарите официално отказали да се заемат с тази задача.

Сега изготвянето на комплексната съдебномедицинска експертиза е възложено на вещи лица от друг съдебен район. В нея са включени съдебни медици, неврохирург, лекари по лицево-челюстна хирургия и хирург.

С постановление на наблюдаващия прокурор по делото е назначена и комплексна психолого-психиатрична експертиза на Дебора.

"Нека това не се възприема като бойкот на съдебните лекари, защото освен независими, те имат и вътрешни убеждения. Ако са били в някакви взаимоотношения с лекаря, който е отстранен и е изготвил първоначалната експертиза, и смятат, че по този начин няма да могат да бъдат обективни, донякъде чувствайки се солидарни и колегиални с този лекар", посочи Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

"При хипотеза, при която всички по-малко от 60 съдебни лекари решат да си дадат отвод, тогава ще сме изправени пред един изключително неприятен прецедент", посочи още тя.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини