Чиновници "проспаха" димитровградски път в магистрален проект

Зам.кмета Христо Колев се чудел как да обяснява на чиновниците от АПИ ,че има път между селата Ябълково и Крум и той е открит през 2004-а година

Пътят между димитровградските села Ябълково и Крум не фигурира в плановете на Агенция "Пътна инфраструктура", които тя смята да използва при строителството на Автомагистрала "Марица". Димитровградският заместник-кмет Христо Колев с учудване разбрал това, когато преди седмица участвал в заседание на националния ескпертен съвет в министерството на околната среда. Там Колев трябваше да защити интересите на общината при бъдещото строителство на магистрала "Марица". "Наложи се да показваме снимки и да убеждаваме специалистите от агенцията, че такъв път реално съществува и той бе официално открит през 2004-а година от тогавашния зам. министър Димчо Михалевски", допълни зам.кмета. Строителството на отсечката между Ябълково и Крум продължи с години и бе съпътствано от много проблеми. Възможно е това да е проектанска грешка, но ние настояваме този път да се запази, когато се строи магистралата казват от общината. Друг не по малко странен факт, е че димитровградското село Върбица фигурира в регистрите на "Пътна инфраструктура" със старото си име Филево.

Колев съобщи още, че през територията на община Димитровград ще премине най-дългия участък от магистралата без да има вход и изход - цели 39 км. "Така ще се прекъсне достъпа на хората до нивите им от другия край на бъдещия път", коментира зам. кмета. Местната администрация настоява да се удължи съществуващия в проекта ЖП надлез, което ще струва между 200 и 300 хиляди лева.

Снимките, които зам.кмета показал на специалистите, за да докаже, че има път между селата

Местната администрация е притеснена и от факта, че помпена станция Ябълково -селска, която захранва с вода  Ябълково и Горски извор може да бъде замърсена при строителството на новия път. Според плановете на Агенция "Пътна инфраструктура" кладенецът отстои на 200 метра от осевата линия на магистралата. Замервания на специалисти от димитровградска община показали, че това разстояние е не 200 а 100 метра, убеден е зам.кмета.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини