23 °C

Регионалният представител на КРИБ Ст.Димитров: Расте броят на социално отговорните компании в областта

Стефан Димитров е регионален предсавител на КРИБ

Предстои официалното връчване за втора поредна година на учредената от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ Гласът на българския бизнес награда „Социално отговорна компания, партньор на община» за 2013 г.

 35 търговски дружества от 8 общини са номинирани и ще получат награда грамота „Социално отговорна компания – партньор на община” за 2013 г.

Това ще стане на 24 март от 14.00 ч. в хасковски хотел на специална церемония, на която ще присъстват министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, зам.-председателят на КРИБ инж. Светослав Глосов, народни представители, областният управител Кадир Исов.

Номинираните компании са излъчени с активното участие на ръководствата на общините: Хасково, Димитровград, Харманли, Любимец, Тополовград, Минерални бани, Стамболово, Ивайловград. За постигнати резултати по критериите в статута на отличието за 2012 г., м.г. бяха отличени 30 фирми от отзовалите се на инициативата 7 общини: Хасково, Димитровград, Харманли, Тополовград, Ивайловград, Симеоновград, Ивайловград.

Наградата „Социално отговорна компания – партньор на община”, бе учредена по инициатива на хасковската регионалната структура КРИБ.Стефан Димитров е регионален представител на КРИБ.

 - Г-н Димитров, как и защо се роди идеята  за наградата „Социално отговорна  компания – партньор на община”?

- Корпоративната социална  отговорност е концепция, чрез  която компаниите интегрират социалните ангажименти в своите бизнес операции и във взаимоотношенията с партньорите си на доброволни начала. С други думи социалната отговорност обхваща ангажиментите на бизнеса към обществото, разширяването на техния кръг извън икономическите функции и включването на социалните дейности като необходимо присъщи.

- Бихте ли се  спрели на най-съществените критерии  за оценяване на приноса на  компаниите в тази връзка?

- Социалната отговорност  е многопластова, с широк спектър. Идеята е да насърчаваме компаниите, успоредно със стремежа им да развиват конкурентен и печеливш бизнес, да  допринасят и за развитието на общината, на чиято територия се намират. При това отваряне на бизнеса към социални политики, общините също не биха били безучастни, когато някоя от компаниите се сблъска с един или друг проблем от административен характер.

 Критериите за оценяване са свързани с корпоративната политика по социализацията на компанията и нейното вписване в обществения живот, чрез включване на обществено -значими проекти на местната и националната власт. Сред тях са благоустройство и развитие на общината;програми за благотворителност; спонсорски програми; инвестиции на компанията в общината, инфраструктура, здравеопазване, образование, спорт и култура;платени данъци и такси. Не на последно място – полаганата грижа за подобряване на условията на труд и развитието на човешкия ресурс в самата компания.

- Г-н Димитров, наградата „Социално отговорна компания – партньор на община” има силно внушение за отстояване на високи морални ценности в служба на хората, на обществото като цяло…

 - Тук е мястото да отбележа, че всяка подкрепа за обществено-значима кауза е важна, тя е знак за добротворство, за неподправено благородство, така необходими особено по време на сегашната икономическата криза. Всяко направено добро е заразително, затова бих пожелал стремежът към него да не се изразява в инцидентни прояви. Принципите н корпоративната социална отговорност трябва да са част от цялостната бизнес стратегия на компаниите в общините. В името на тази цел КРИБ –най-голямата работодателска организация в България, подкрепя, стимулира и популяризира такова поведение.

За мен, като регионален представител на КРИБ е особено приятно да отбележа, че сред номинираните са не само големи, а и по-малки компании с малоброен персонал от няколко десетки души, което не им пречи да де включват в обществено-значими проекти и спонсорски инициативи. Следователно, не е нужно непременно да си голям и финансово силен, трябва да имаш голямо сърце. И желание да си полезен за обществото, или споделяйки с него частица от своя успех и труд.

Интервю на Мария Василева

 

 

 

 

 Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини