Регионалният представител на КРИБ Ст.Димитров: Расте броят на социално отговорните компании в областта

Стефан Димитров е регионален предсавител на КРИБ

Предстои официалното връчване за втора поредна година на учредената от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ Гласът на българския бизнес награда „Социално отговорна компания, партньор на община» за 2013 г.

 35 търговски дружества от 8 общини са номинирани и ще получат награда грамота „Социално отговорна компания – партньор на община” за 2013 г.

Това ще стане на 24 март от 14.00 ч. в хасковски хотел на специална церемония, на която ще присъстват министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, зам.-председателят на КРИБ инж. Светослав Глосов, народни представители, областният управител Кадир Исов.

Номинираните компании са излъчени с активното участие на ръководствата на общините: Хасково, Димитровград, Харманли, Любимец, Тополовград, Минерални бани, Стамболово, Ивайловград. За постигнати резултати по критериите в статута на отличието за 2012 г., м.г. бяха отличени 30 фирми от отзовалите се на инициативата 7 общини: Хасково, Димитровград, Харманли, Тополовград, Ивайловград, Симеоновград, Ивайловград.

Наградата „Социално отговорна компания – партньор на община”, бе учредена по инициатива на хасковската регионалната структура КРИБ.Стефан Димитров е регионален представител на КРИБ.

 - Г-н Димитров, как и защо се роди идеята  за наградата „Социално отговорна  компания – партньор на община”?

- Корпоративната социална  отговорност е концепция, чрез  която компаниите интегрират социалните ангажименти в своите бизнес операции и във взаимоотношенията с партньорите си на доброволни начала. С други думи социалната отговорност обхваща ангажиментите на бизнеса към обществото, разширяването на техния кръг извън икономическите функции и включването на социалните дейности като необходимо присъщи.

- Бихте ли се  спрели на най-съществените критерии  за оценяване на приноса на  компаниите в тази връзка?

- Социалната отговорност  е многопластова, с широк спектър. Идеята е да насърчаваме компаниите, успоредно със стремежа им да развиват конкурентен и печеливш бизнес, да  допринасят и за развитието на общината, на чиято територия се намират. При това отваряне на бизнеса към социални политики, общините също не биха били безучастни, когато някоя от компаниите се сблъска с един или друг проблем от административен характер.

 Критериите за оценяване са свързани с корпоративната политика по социализацията на компанията и нейното вписване в обществения живот, чрез включване на обществено -значими проекти на местната и националната власт. Сред тях са благоустройство и развитие на общината;програми за благотворителност; спонсорски програми; инвестиции на компанията в общината, инфраструктура, здравеопазване, образование, спорт и култура;платени данъци и такси. Не на последно място – полаганата грижа за подобряване на условията на труд и развитието на човешкия ресурс в самата компания.

- Г-н Димитров, наградата „Социално отговорна компания – партньор на община” има силно внушение за отстояване на високи морални ценности в служба на хората, на обществото като цяло…

 - Тук е мястото да отбележа, че всяка подкрепа за обществено-значима кауза е важна, тя е знак за добротворство, за неподправено благородство, така необходими особено по време на сегашната икономическата криза. Всяко направено добро е заразително, затова бих пожелал стремежът към него да не се изразява в инцидентни прояви. Принципите н корпоративната социална отговорност трябва да са част от цялостната бизнес стратегия на компаниите в общините. В името на тази цел КРИБ –най-голямата работодателска организация в България, подкрепя, стимулира и популяризира такова поведение.

За мен, като регионален представител на КРИБ е особено приятно да отбележа, че сред номинираните са не само големи, а и по-малки компании с малоброен персонал от няколко десетки души, което не им пречи да де включват в обществено-значими проекти и спонсорски инициативи. Следователно, не е нужно непременно да си голям и финансово силен, трябва да имаш голямо сърце. И желание да си полезен за обществото, или споделяйки с него частица от своя успех и труд.

Интервю на Мария Василева

 

 

 

 

 



Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини