8 °C

Десет села по поречието на р.Марица вече имат вода, чакат се пробите за още 38

  Водоподаването към 10 населени места от 48-те в Хасковска област, които през последните три дни бяха в безводие заради кризата със замърсяването на колектора към р.Марица, беше възстановено около 11 часа днес. Мярката със спирането на водата там бе наложена превантивно от Областният кризисен щаб и бяха преустановени всички водовземания от басейна на река Марица от Димитровград до Свиленград.

  Водата потече днес в чешмите на хората от Димитровградско, след като се оказа, че взетите проби за изследване от трите водовземания от Райново, Злато поле и Брод, които осигуряват снабдяването на цялата община, нямат отклонение. Новината съобщи в двора на един от жителите на село Злато поле министърът на здравеопазването проф.д-р Костадин Ангелов.

  „Всички изследвани показатели-физико-химични и тези за пестициди са в нормите и това ни позволи да пуснем  водата в 10 населени места.“, посочи той. И уточни, че към обяд вода имат вече 3260 души- жители на селата Брод, Злато поле, Райново, Долно Белево, Голямо Асеново, Малко Асеново, Странско, Длъгнево, Здравец и Бряст.

  "Не е лесно няколко дни да си посред лято без вода, но при нас на село се изтърпява, защото повечето имаме кладенци в дворовете си, беше ни осигурена и питейна вода. За хората от градовете е по-тежка ситуацията", споделиха хората от с. Злато поле.

  Предстои възстановяването на водоподаването в още 38 населени места по поречието на р.Марица, в това число и общинските центрове Свиленград и Симеоновград. Новините за тях съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който втори ден е в региона заради проблема със замърсяването. Той посочи, че новините за резултатите от предварителните проби за повърхностните води по реката са добри. „На практика до напускането на българската територия на реката няма замърсяване“.

  Министър Димитров вече е разговарял с шефа на ВиК в Свиленград и е започнало пълненето на резервоарите над града, за да може след излизането на окончателните проби, около 14 часа днес, водата да бъде пусната веднага.

  „Спрели сме помпените станции към Генералово и Капитан Андреево, самото КПП си има собствен водоизточник. В момента, в който дойдат окончателните проби, ще отворим крановете, за да се захранят Свиленград и селата около него. Но след като тук водата е чиста, няма как 20 километра надолу да бъде мръсна.“, коментира още министърът на екологията.

  Здравният министър препоръча обаче никъде в началото водата да не се пие и да не се готви с нея, да се използва само за битови нужди.

  В Злато поле министрите бяха придружени от областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и посрещнати от кмета на Димитровград Иво Димов. 

  От Димитровградско министър Ангелов и министър Димитров отпътуваха заедно за Свиленградско, където днес следобед ще посетят  местната МБАЛ и ще проследят ситуацията с пускането на водата и там при добри окончателни проби.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта (20)

  • 1
   Ив
   Иван
   32 0
   13:12, 29 юли 2020
   По - показно от това няма на къде. Вземете мерки това да нe се случва отново, вместо да се снимате как се пличкате и пиете вода!!!
  • 2
   До
   до човека в средата
   37 -4
   13:24, 29 юли 2020
   Делян Добрев е човекът в Хасково, който казва кой да бъде назначен на работа и кой - уволнен. Без да познава хората и да се интересува от техните възможности и знания. Трябва само партийна принадлежност. Да живее БКП/ГЕРБ!
   • Ша
    Шайка
    22 -1
    14:15, 29 юли 2020
    пеевската прокуратура в Хасково спи.
   • Ка
    Какво знае Делянчо
    19 -1
    14:54, 29 юли 2020
    Какво разбира Делянчо Добрев от чистота на водата, та дава експертно мнение?
   • Он
    Онзи
    10 -1
    15:58, 29 юли 2020
    Искам да задам един въпрос - в качеството си на какъв БУЗАНЧО е застанал до министрите?- може би в качеството си на министър, може би на депутат, или в качеството си на ДЕРИБЕЙ на областта. Хората по улицитежелаят нов морал. Това е "явна" демострация на желанието им за промяна.
   • А Джуката е съдружник във фирма със сина на шефа на Химкомбината :))
  • 3
   Г
   Г
   24 0
   13:39, 29 юли 2020
   Докато не ги видя как пият от чешмята ито не само на снимка а всеки ден, няма да повярвам
  • 4
   Zy
   Zyklon B
   21 -1
   13:51, 29 юли 2020
   Кой е грозният човек с Лице като шаран ?
   • Ри
    рибар
    22 -2
    14:21, 29 юли 2020
    Проблемът е не, че е грозен, а това, че е корумпиран и крадлив.
  • 5
   Ай
   айсиктир от пиар
   20 -2
   14:18, 29 юли 2020
   И защо 2 министри са тука? За да правят П.Р на ******* ли? Това не е работа на министрите. Те са политически фигури.
   • На народа му писна от показността на неграмотници и защо всички трябва да приличат на мутри и тиквяци?
  • 6
   Жа
   жаден
   18 0
   14:32, 29 юли 2020
   А къде е обещаната вода от червен кръс? Няма я.
  • 7
   Го
   Гошето
   12 0
   15:22, 29 юли 2020
   Ще изтровите хора те бе ей , какви ги вършите бе ненормалници !
  • 8
   Уу
   Ууу
   7 0
   17:07, 29 юли 2020
   Пийте вече без съмнение, без тревога и притеснение, герберската вода, дори да е от Марица, е светена.
  • 9
   Ва
   васил
   8 0
   17:09, 29 юли 2020
   да им напълниш коритото, че да им натопиш муцуните
  • 10
   Ad
   Adolf
   6 0
   20:00, 29 юли 2020
   Аман вече от министри, курви и педали..
   • Ап
    Апостол
    4 0
    22:17, 29 юли 2020
    Самият **** ******* е бисексуален.
  • 11
   Ха
   Хасковлията
   2 0
   09:08, 30 юли 2020
   Моля редакцията, от името на всички ,които четем този сайт, да зададе въпрос към Д.Добрев.
   Във качеството си на какъв се усмихва от снимките с министрите?
   Бих му го ... задал и сам, но нещо не го виждам из Хасково напоследък!
   Да не подготвя погром срещу протестиращите?
   В тези смутни времена, физиономията на този ГЕРБ-еничър само може да нагнети още повече напрежение между хората.
   Помолете го да си живее в къщата на майка си, да му плащаме наема , но да не го виждаме ПОВЕЧЕ!
  • 12
   ИМ
   И моята молба
   1 0
   13:58, 30 юли 2020
   И аз не искам да виждам Делян дори и на снимка! Марш!
  • 13
   Тр
   Тримата от запаса
   1 0
   22:16, 30 юли 2020
   Трима п.....са

  Още новини

  Хороскоп за 26.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
  26 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
  26 ное 2020
  Последни новини