23 °C

Десет села по поречието на р.Марица вече имат вода, чакат се пробите за още 38

  Водоподаването към 10 населени места от 48-те в Хасковска област, които през последните три дни бяха в безводие заради кризата със замърсяването на колектора към р.Марица, беше възстановено около 11 часа днес. Мярката със спирането на водата там бе наложена превантивно от Областният кризисен щаб и бяха преустановени всички водовземания от басейна на река Марица от Димитровград до Свиленград.

  Водата потече днес в чешмите на хората от Димитровградско, след като се оказа, че взетите проби за изследване от трите водовземания от Райново, Злато поле и Брод, които осигуряват снабдяването на цялата община, нямат отклонение. Новината съобщи в двора на един от жителите на село Злато поле министърът на здравеопазването проф.д-р Костадин Ангелов.

  „Всички изследвани показатели-физико-химични и тези за пестициди са в нормите и това ни позволи да пуснем  водата в 10 населени места.“, посочи той. И уточни, че към обяд вода имат вече 3260 души- жители на селата Брод, Злато поле, Райново, Долно Белево, Голямо Асеново, Малко Асеново, Странско, Длъгнево, Здравец и Бряст.

  "Не е лесно няколко дни да си посред лято без вода, но при нас на село се изтърпява, защото повечето имаме кладенци в дворовете си, беше ни осигурена и питейна вода. За хората от градовете е по-тежка ситуацията", споделиха хората от с. Злато поле.

  Предстои възстановяването на водоподаването в още 38 населени места по поречието на р.Марица, в това число и общинските центрове Свиленград и Симеоновград. Новините за тях съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който втори ден е в региона заради проблема със замърсяването. Той посочи, че новините за резултатите от предварителните проби за повърхностните води по реката са добри. „На практика до напускането на българската територия на реката няма замърсяване“.

  Министър Димитров вече е разговарял с шефа на ВиК в Свиленград и е започнало пълненето на резервоарите над града, за да може след излизането на окончателните проби, около 14 часа днес, водата да бъде пусната веднага.

  „Спрели сме помпените станции към Генералово и Капитан Андреево, самото КПП си има собствен водоизточник. В момента, в който дойдат окончателните проби, ще отворим крановете, за да се захранят Свиленград и селата около него. Но след като тук водата е чиста, няма как 20 километра надолу да бъде мръсна.“, коментира още министърът на екологията.

  Здравният министър препоръча обаче никъде в началото водата да не се пие и да не се готви с нея, да се използва само за битови нужди.

  В Злато поле министрите бяха придружени от областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и посрещнати от кмета на Димитровград Иво Димов. 

  От Димитровградско министър Ангелов и министър Димитров отпътуваха заедно за Свиленградско, където днес следобед ще посетят  местната МБАЛ и ще проследят ситуацията с пускането на водата и там при добри окончателни проби.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта (20)

  • 1
   Ив
   Иван
   32 0
   13:12, 29 юли 2020
   По - показно от това няма на къде. Вземете мерки това да нe се случва отново, вместо да се снимате как се пличкате и пиете вода!!!
  • 2
   До
   до човека в средата
   37 -4
   13:24, 29 юли 2020
   Делян Добрев е човекът в Хасково, който казва кой да бъде назначен на работа и кой - уволнен. Без да познава хората и да се интересува от техните възможности и знания. Трябва само партийна принадлежност. Да живее БКП/ГЕРБ!
   • Ша
    Шайка
    22 -1
    14:15, 29 юли 2020
    пеевската прокуратура в Хасково спи.
   • Ка
    Какво знае Делянчо
    19 -1
    14:54, 29 юли 2020
    Какво разбира Делянчо Добрев от чистота на водата, та дава експертно мнение?
   • Он
    Онзи
    10 -1
    15:58, 29 юли 2020
    Искам да задам един въпрос - в качеството си на какъв БУЗАНЧО е застанал до министрите?- може би в качеството си на министър, може би на депутат, или в качеството си на ДЕРИБЕЙ на областта. Хората по улицитежелаят нов морал. Това е "явна" демострация на желанието им за промяна.
   • А Джуката е съдружник във фирма със сина на шефа на Химкомбината :))
  • 3
   Г
   Г
   24 0
   13:39, 29 юли 2020
   Докато не ги видя как пият от чешмята ито не само на снимка а всеки ден, няма да повярвам
  • 4
   Zy
   Zyklon B
   21 -1
   13:51, 29 юли 2020
   Кой е грозният човек с Лице като шаран ?
   • Ри
    рибар
    22 -2
    14:21, 29 юли 2020
    Проблемът е не, че е грозен, а това, че е корумпиран и крадлив.
  • 5
   Ай
   айсиктир от пиар
   20 -2
   14:18, 29 юли 2020
   И защо 2 министри са тука? За да правят П.Р на тиквата ли? Това не е работа на министрите. Те са политически фигури.
   • На народа му писна от показността на неграмотници и защо всички трябва да приличат на мутри и тиквяци?
  • 6
   Жа
   жаден
   18 0
   14:32, 29 юли 2020
   А къде е обещаната вода от червен кръс? Няма я.
  • 7
   Го
   Гошето
   12 0
   15:22, 29 юли 2020
   Ще изтровите хора те бе ей , какви ги вършите бе ненормалници !
  • 8
   Уу
   Ууу
   7 0
   17:07, 29 юли 2020
   Пийте вече без съмнение, без тревога и притеснение, герберската вода, дори да е от Марица, е светена.
  • 9
   Ва
   васил
   8 0
   17:09, 29 юли 2020
   да им напълниш коритото, че да им натопиш муцуните
  • 10
   Ad
   Adolf
   6 0
   20:00, 29 юли 2020
   Аман вече от министри, курви и педали..
   • Ап
    Апостол
    4 0
    22:17, 29 юли 2020
    Самият Боко Тиквата е бисексуален.
  • 11
   Ха
   Хасковлията
   2 0
   09:08, 30 юли 2020
   Моля редакцията, от името на всички ,които четем този сайт, да зададе въпрос към Д.Добрев.
   Във качеството си на какъв се усмихва от снимките с министрите?
   Бих му го ... задал и сам, но нещо не го виждам из Хасково напоследък!
   Да не подготвя погром срещу протестиращите?
   В тези смутни времена, физиономията на този ГЕРБ-еничър само може да нагнети още повече напрежение между хората.
   Помолете го да си живее в къщата на майка си, да му плащаме наема , но да не го виждаме ПОВЕЧЕ!
  • 12
   ИМ
   И моята молба
   1 0
   13:58, 30 юли 2020
   И аз не искам да виждам Делян дори и на снимка! Марш!
  • 13
   Тр
   Тримата от запаса
   1 0
   22:16, 30 юли 2020
   Трима п.....са

  Хороскоп за 14.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
  14 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
  14 авг 2020
  Последни новини